Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

понеделник, 17 октомври 2011 г.

НАСЕЛЕНИЕТО НА ЗЕМЯТА ДОСТИГА 7 МИЛИАРДА


Населението на планетата Земя се очаква да достигне точно 7 милиарда души на 31 октомври,според Фонда на ООН за населението.


Тези данни идват на фона на притесненията за ниска раждаемост и застаряващо население в Западна Европа,Русия и Япония.И докато в Европа се чудят как да се справят със застаряването на населението,съвсем друго е положението в Африка.
Страните от континента са с най-голяма раждаемост в света,но и с най-голяма бедност.Увеличаването на населението в африканските градове до голяма степен е в бедните квартали,където условията на живот са ужасни.
Населението в региона от 900 милиона души може да достигне 2 милиарда за 40 години.


Според експерти за по-голямата част от страните в Африка,както и за други страни с бързо увеличаващо се население,като Афганистан и Пакистан,ще бъде трудно да осигурят достатъчно храна,вода и работни места за своето население.


По данни на Международния институт за управление на водните ресурси до 2025 година около 1,8 милиарда души ще живеят региони страдащи от липса на вода.


Световното население през 1998 година е наброявало 6 милиарда души,сега през 2011 вече е 7 милиарда,гледайки напред в бъдещето,според ООН, се очаква населението на земята да достигне 8 млрд. през 2025 година и 10 млрд. до 2083 година,но стойностите могат да бъдат и по-високи.Това зависи от фактори,като детската смъртност и средната продължителност на живот,която се е повишила от 48 години през 1950 г. на 69 днес.

Няма коментари: